Det handlar om Jesus

För  2000 år sedan vandrade en man omkring på jorden som vi fortfarande idag inte kan sluta diskutera och prata om. Jesus har påverkat vårt samhälle genom historien och oavsett vad man tycker om honom så kan man inte förneka det. Han sade att han är Guds son och att han kan förlåta synder, det står att han gjorde stora under och att han helade sjuka, tog hand om de fattiga och tröstade de ensamma. Det påstås att han dog för våra synder och att han uppstått igen. När en man sagt och gjort sådana saker kan man inte bara passivt titta på utan att ta ställning till om man tror på det eller inte. Vi tror.

Jesus har helt förändrat världshistorien

Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. (Rom 5:8)
Vi tror att Jesu död på korset och uppståndelse innebär att han för alltid har segrat över ondskan och döden. Det är Jesus som håller världen i sin hand och genom honom har vi till slut fått möjlighet att få komma hem till Gud. Detta budskap har gång på gång förvandlat människors liv och hela samhällens historia och nutid.

Utan Jesus skulle det inte finnas sann försoning. Utan Jesus skulle det inte finnas sann förlåtelse. Utan Jesus skulle mörkret redan vunnit.

Utan Jesus skulle allt hopp vara ute…

Jesus är världens hopp

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh 3:16)
Men hoppet är inte ute! Jesus har gett oss ett nytt hopp om ett liv utan mörker. Även om det kan vara svårt att tro på ibland, även om våra egna bekymmer eller världens alla strider och sorger trycker ner oss så finns det fortfarande ett hopp om en annan framtid. En framtid där Jesus är kung och där hans kärlek är det som råder över allt.

När jag inte ville bry mig om Gud visade han att han brydde sig om mig och mitt liv – David, 31 år

Jesus är personlig

åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn. (Joh 1:12)
Jesus sa att han är Guds son och det står att han ”ägde Guds gestalt” men Jesus är ingen översittare eller mobbare som vill trycka ner människor. Nej han är personlig och bryr sig om dig och mig, han till och med älskar dig och mig. Jesus är den sanne medmänniskan, han har levt här på jorden och han vet vad vi går igenom och på den plats där du är vill han möta dig. Vi ser och upplever varje dag hur Jesus bryr sig om oss, vi vet att han lever och vi har oräkneliga gånger sett hur han gett oss konkreta svar på våra böner.

Jesus älskar oss alla och vi kan ha en relation med honom

Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig. (Upp 3:20)
Ok, nu har vi pratat om Jesus i ganska stora ordalag. Jag förstår om du tycker att det låter lite annorlunda men det är ju det här som är så speciellt med Jesus. Han har erbjudit allt detta och han erbjuder allt detta idag. Till dig. Det är stora ord just för att det Jesus har gjort för oss är något oändligt stort. Jag som skriver det här är en vanlig människa och jag har fått möta Gud, jag har fått möta Jesus.

Han har sett mig. Och jag har fått se honom. Det är stort.

Det står att Jesus står och bultar på vår port och att vi kan välja att öppna eller inte. Jesus tvingar sig inte på, han låter dig välja. Men han vill verkligen lära känna dig och att du ska få lära känna honom. Idag kan du få bli vän med Gud, bli Guds barn om du tar emot Jesus i ditt liv och stå under hans beskydd.

Så hur kan man ta emot Jesus i sitt liv (och bli en kristen)?

Ty om du med din mun bekänner att Jesus är herre, och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli räddad. (Rom 10:9)
Det är enkelt att ta emot Jesus i sitt liv men kanske inte alltid så lätt. Ett uttryck som ofta används är att vända sig mot Gud, att ”omvända” sig. Paulus skriver i Romarbrevets tionde kapitel att den som med sin mun bekänner och i sitt hjärta tror, han ska bli räddad.

Vad är det man ska bekänna och tro då? Jo, att Jesus är Herre och att Gud har uppväckt honom från de döda. Dessa två är kanske de mest centrala delarna i kristen tro och för Paulus är det viktigt att man tar till sig detta. Att bekänna att Jesus är Herre betyder både det att han härskar över hela skapelsen, att det är han som har makten och att han blir Herre över ditt liv. Inte som en förtryckare, utan att vi frivilligt får be Jesus att leda oss genom livet och våra val. Att tro att Gud har uppväckt Jesus från det döda handlar om att tro på den försoning och förlåtelse som Gud har gjort tillgänglig för oss genom Jesus Kristus.

Av dessa anledningar brukar vi ofta be en enkel bön med dem som vill vända sig mot Jesus och ta emot honom i sitt liv:

Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. (1 Joh 1:9)
Tack Gud min far för att du gör det möjligt för mig att bli ditt barn och för att du uppväckte Jesus från de döda.
Tack Jesus för att du levde och dog för min skull och genom din uppståndelse ger mig liv tillsammans med dig.
Förlåt mig mina synder och hjälp mig att leva efter din vilja.
Jag bekänner dig Jesus Kristus som Herre över mitt liv. Du är min Herre och min Gud.
Amen.

Så enkelt är det. Men det är inte alltid helt lätt att leva detta fullt ut. Vi i Östanåskyrkan är vanliga människor som försöker men vi misslyckas tyvärr ibland ändå. Då får vi be om förlåtelse och återigen vända oss till Jesus.

Om du vill samtala mer om Jesus så tag gärna kontakt med oss i församlingen.

(Oavsett om du vill ta detta första steg som kristen eller inte så är nästan allting som är nytt enklare om man gör det tillsammans med någon eller några andra. Därför vill vi gärna att du ska veta att du är mycket, mycket välkommen att ta kontakt med oss och/eller besöka oss så kan vi vandra närmare Jesus tillsammans. I vår kalender kan du se vad som händer och vår adress (och karta) hittar du här.)